„SENSE“ детски център
Позвънете ни на тел.
+359 879 800 013 или +359 877 800 770

За деца с аутизъм, развитието на социални умения може да има голямо значение, докато са все още малки, но често диагностицирането не се случва, докато не започнат училище. Понякога това е така, защото първо биват  установени ХАДВ или проблеми със сензорната обработка. Тези диагнози често са правилни, но за да получат правилното лечение, децата също се нуждаят от диагноза аутизъм.

Защо лекарите често пропускат аутизма при ранните прегледи?

Има редица причини, поради които ранните прегледи невинаги долавят аутизъм. Лекарите често избягват да диагностицират аутизма, ако може да е нещо друго. Те първо искат да видят как върви развитието на детето. Понякога децата, които имат както ХАДВ, така и аутизъм, просто се диагностицират с тежка ХАДВ. Тогава никой не осъзнава, че се случват още неща, докато детето не тръгне на училище и социалните страни на аутизма не станат по-видими.

Аутизмът също е по-труден за диагностициране от ХАДВ или сензорни проблеми, при извършване на рутинните прегледи при личния лекар. Затова няма как да се диагностицира при стандартен преглед. Аутизмът има набор от симптоми, които изглеждат различно при различните деца. Ако лекарят на детето ви не е специалист, той може да не разбере, че детето ви показва признаци на аутизъм.

Защо е важно децата с аутизъм да получат правилната диагноза рано?

Ако имате малко дете, което смятате, че може да има аутизъм, най-добре е да го заведете при мултидисциплинарен екип от детски психиатър, клиничен психолог и логопед. Ранната диагностика е много полезна за деца с аутизъм, затова е препоръчително да сте проактивни, вместо да чакате да видите как се развиват нещата.

За деца от аутистичния спектър много ранното обучение на социални умения, за предпочитане преди училищна възраст, може да има голямо въздействие върху по-късното им развитие. Поради една или друга причина, много деца пропускат тази решаваща намеса.

За мнозина това не е защото не са диагностицирани, а защото първо получават различна диагноза. Често това е ХАДВ, диагностициран от педиатър на 2 или 3-годишна възраст. Или на родителите се казва, че детето им има проблеми със сензорната обработка. Дотогава аутизмът се изолира, докато изискванията на училището и социалните ситуации не се увеличат. Една майка, която познаваме, получи и двете – сензорна обработка на 2 години и ХАДВ на 4 – преди да бъде установен аутизъм при сина й, малко преди петия му рожден ден.

Тези първоначални оценки не са непременно неточни. Изчислено е, че 30 до 40% от децата с разстройство от аутистичния спектър също имат ХАДВ, а предизвикателствата при сензорната обработка са толкова чести при децата с аутизъм, че се считат за симптом на разстройството. Но те могат да забавят диагнозата аутизъм, ако практикуващите и родителите спрат дотук. И докато тези деца получават лечение за ХАДВ или проблеми със сензорната обработка, те пропускат терапия, която може да има много по-важно въздействие върху живота им.

Ранното започване на услугите е от съществено значение, за да се избегне  непотвърдена диагноза да попречи развитието.