„SENSE“ детски център
Позвънете ни на тел.
+359 879 800 013 или +359 877 800 770

Тъмната сензорна стая е пространство, което предоставя съвкупност от интересни за детето визуални стимули и тактилни преживявания, предоставени в безопасна, защитена и любяща среда.

Любопитни въпроси са  „Защо стаята е тъмна?“, “ Това не повишава ли нивата на тревожност у детето, особено ако има страх от тъмното?“. 

Стаята не е абсолютно тъмна. Зоната, в която терапевта работи с детето е достатъчно осветена. Идеята на тъмната стая е да развие зрително – възприятелните умения на детето, изолирайки всичко онова, което го заобикаля и би могло да го разсее. 

Тъмната стая повишава концентрацията и фокуса на вниманието, развива уменията на детето за съвсместна дейност с човека отсреща, подобрява рецептивните и експресивни езикови умения, овладява предизвикателното поведение и не на последно място – е начин детето да преодолее страховете си под формата на игра.

Знаем, че като родител желаете най-доброто за детето си, затова екипът ни в „SENSE“ детски център се ангажира с непрекъснато обучение и професионално развитие, стараейки се да предлага иновативни терапии и техники.

В тъмната сензорна стая на „SENSE“ детски център ще получите:

Релаксираща среда – Тъмната сензорна стая може да даде почивка на децата, които се борят с предизвикателствата идващи от сензорно претоварване и да им помогне да подсилят усещанията си от задачата, която извършват. Цялостно въздейства на всички деца, като им помага да се успокоят и отпуснат, и да намалят нивата си на стрес и тревожност.

Сензорна стимулация – Стаята е оборудвана така, че да предложи достатъчно разнообразие от сетивни преживявания, докато в същото време предоставя усещане за уединение и сигурност.  В нея се развиват останалите сетива като слух, допир и обоняние.

Експериментиране и творчество – Изследователския дух води децата да експериментират със светлините и сенките, да разгърнат въображението и креативността си, а това повишава увереността и самочувствието им.

Подобряване на емоционалната регулация – Стаята предразполага децата да развиват емоционалната си интелигентност и водени от специалист, имат пространството да обработват емоциите си по един безопасен и спокоен начин, и цялостно да подобрят настроението си.

Подобряване на фокуса – Намалявайки светлината, детето получава пространство да подобри способностите си за съсредоточаване, фокус и внимание над конкретната дейност.

Повишаване на имунитета – Освобождаването на хормона мелатотнин и понижаване на нивата на кортизол, се отразява в цялостното укрепване на имунната система.

Подобряване на съня – Благодарение на спокойствието от тъмнината  в стаята и цялостното подобряване на настроението на децата,  се подобрява качеството и продължителността на съня. 

Посетете ни на място в „SENSE“ детски център и получете безплатна първична оценка за състоянието на детето си.

Заявете дата за посещение

    Ще се свържем с Вас при възможност, за да потвърдим датата за посещение и необходимите детайли.

    Тъмна сензорна стая